MATURAREA WHISKY-ULUI: RĂBDARE VS CASH FLOW

MATURAREA WHISKY-ULUI: RĂBDARE VS CASH FLOW

O îmbuteliere standard de single malt scotch whisky în general este învechită între 10 și 12 ani și poate ajunge până la 30 de ani, după care întâlnim și cazuri speciale cu vârste mult mai mari. Bourbon-ul datorită climei, dar și butoaielor noi de stejar este maturat o perioadă mai mică de timp, estimările spun că în general procesul aici este de două ori mai rapid.
Cele mai multe distilerii sunt active de decenii, iar unele chiar de câteva secole, astfel că au ajuns să își însușească o anume experiență care le spune cam pe la ce vârstă whisky-ul produs de ei începe să aibă potențial pentru piață. De ce nu găsim îmbutelieri de Glenfiddich 6 YO, Macallan 4 YO sau Bowmore 5 YO? Probabil doar pentru faptul că la această vârstă nu sunt suficient de bune aceste single malt-uri. Ar putea oricând fi folosite în producerea de blend scotch, ceea ce probabil că se și întâmplă.

OTXX7278

Recent a apărut un nou val de distilerii boutique în Statele Unite care au început să facă ceva carieră la ei pe continent. Există și câteva distilerii europene care cochetează cu producerea unui whisky de calitate. Pe lângă faptul că și unii și alți folosesc alambicuri experimentale și sortimente neuzuale de grâne pentru a produce un whisky ”exotic”, ceea ce au împreună în comun este faptul că își vând produsele la o vârstă foarte fragedă în comparație cu distileriile tradiționale. Trebuie să reținem faptul că în statele Unite un whiskey se maturează minim 2 ani, iar în Europa minim 3 ani. Comercializarea acestor distilate tinere, la limita legală a vârstei impuse prin lege este cumva de înțeles în cazul unui business nou unde ai nevoie de bani pentru a plăti facturile, așa că vei vinde produsele cât mai repede posibil.

MONTANA WHISKEY

Cazul european este și mai interesant, fiind axat pe două coordonate: individualități care au reușit să pună în aplicație visul lor de a deveni producătorui de distilate din malț sau distilerii de alcool deja în funcțiune care încearcă să-și lărgească aria de producție pentru a ocupa o parte din piața de whisky națională. Rezultatele sunt oarecum comparabile, pentru că există câteva distilerii remarcabile și în Europa: bretonii de la Kornog și suedezii de la Mackmyra.
Deoarece producătorii europeni de whisky folosesc butoaie standard de aprox 200 de litri pentru maturarea whisky-ului, procesul de învechire cere mult timp, iar condițiile de climă nu ajută de loc la accelerarea lui. Experimentele americane cu butoaie de mici dimensiuni au dat ceva rezultate în grăbirea procedeului de învechire, însă nu satisfăcătoare. De cele mai multe ori distileriile europene au subestimat răbdarea și determinarea de care ai nevoie pentru a produce un whisky de calitate. Se pare că a deveni prima distilerie din regiune a primat faptului că de fapt ar fi mult mai bine să fi cea mai bună distilerie din regiune.

MACKMYRA STICLE

Concluzia este că se poate produce un whisky bun destul de repede, iar dovada este Kilchoman, o distilerie socțiană care are un whisky maturat vreme de doar 3 ani și care este unul de calitate. Cu cât dorința de a îmbutelia un whisky tânăr e mai mare, cu atât grija în a alege butoaiele și de a le monitoriza trebuie să fie mai mare. Nu toate distileriile noi se află în fericitul caz al celei de la Daftmill care a început să distileze whisky în decembrie 2005, iar până astăzi nu a îmbuteliat nici măcar o singură picătură, asta datorându-se determinării și resurselor financiare ale proprietarilor.

FOTO: mackmyra.se; thedistilledlife.com; fotopedia.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>