MIDDLE CUT SAU INIMA WHISKY-ULUI

MIDDLE CUT SAU INIMA WHISKY-ULUI

În procesul de distilare sunt mai mulți parametrii ce trebuie urmăriți și care au o influență decisivă asupra produsului final. Unul din cei mai importanți factori este fără doar și poate decizia master distller-ului de a separa cele trei produse ale procesului de distilare: the foreshot, the middle cut și the feint.
În primele etape ale distilării, temperatura crește gradual și cauzează evaporarea celor mai ușoare elemente aflate în alambic. Cea mai mare parte a substanțelor distilate în acest interval de timp este compusă din metanol. Acest compus chimic este cel mai ușor dintre produsele alcoolice și are punctul de fierbere la 65 de grade Celsius. Din păcate metanolul nu este deloc folositor sănătății omului. Este un compus foarte toxic, care se metabolizează în corpul uman sub formă de acid formic, care poate cauza reacții toxice severe. Astfel că distilarea improprie a whiskey-ului de tip moonshine poate duce la strecurarea de cantități semnificative de metanol care induce adesea incidente fatale.

AberlourDistilleryProduction5

În această etapă a distilării, denumită și the foreshot sunt de asemenea prezente alte substanțe precum acetat de etil, ușor de recunoscut prin mirosul dulce de lipici. Din cauza temeperaturii sale de evaporare este prezent în mai toate distilatele americane, contribuind la mirosul caracteristic de bourbon.
Middle cut sau adesea denumit și caracterul distilatului sau inima este exact partea crucială ce trebuie selectată pentru a fi colectată imediat ce a fost distilat și îndepărtat the foreshot. Middle cut este la fel de important pentru un whisky ca și forma alambicurilor folosite. Middle cut este de fapt distilatul care este apoi mutat în butoaie pentru a fi maturat. Bineînțeles că în funcție de ceea ce se dorește să se obțină și aici se adaugă apă sau nu. Alambicurile înalte tind să creeze un distilat mai ușor decât cele mai mici de înălțime. Prin mutarea punctului de separare a ultimelor elemente sau the feint se poate îmbogăți caracterul unui whisky.

Photography by: Angus Bremner Tel: 07713161963 www.bremnerphoto.co.uk

Ce include de fapt termenul de the feint? Substanțele cu temperaturi de fierbere mai ridicată se vor evapora mult mai târziu în cadrul procesului de distilare. Rezultatul este o mixtură de alte tipuri de alcooli printre care se află esteri, substanțe aromatice, terpene etc. Mare parte din aceste substanțe nu sunt foarte dăunătoare sănătății, dacă sunt consumate în cantități mici. În concentrații mai mari aceste elemente cauzează adesea efecte inconfortabile precum mahmureli severe sau chiar reacții toxice. Pe de altă parte substanțele aromatice incluse în the feint sunt recunoscute pentru favorizarea gustului din whisky.
Fiecare distileria are propriile reguli referitoare la delimitarea acestor produse ale distilării. Ca urmare a constantei ridicări a temperaturii, din ce în ce mai multă apă începe să se evapore în timpul procesului de distilare, rezultând un conținut din ce în ce mai mic de alcool. În general the middle cut începe de la o tărie a alcoolului de 70 de garde și este colectat până în jurul cifrei de 60 de grade. Nu există o regulă clară care să spună unde se termină the foreshot, sau unde începe the feint. Separarea o face adesea măiestria master distiller-ului care învârte robinetul.

StrathislaDistilleryProduction10

FOTO: scotchnet.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>