MIX IS FOR FUN

MIX IS FOR FUN

Ce ar trebui să amestecăm cu un whisky? De ce ar trebui să amestecăm un whisky cu altceva? Iată două întrebări pe care poate fiecare dintre noi ni le-am pus cândva. Răspunsul unui puritan al whisky-ului este că nu este cazul să facem așa ceva. Singurele lucruri cu care putem amesteca un whisky sunt apa și gheața. Dar totuși să nu uităm că whisky-ul este un ingredient adesea întâlnit în mix-uri prin baruri. Nu pot să nu admit că nu mi-a plăcut un mint julep făcut cu Maker’s Mark pe care l-am băut lunile trecute la un eveniment despre bourbon ce a avut loc la ambasada Statelor Unite de la București. Whisky-ul care intră în combinații cu alte băuturi căștigă deja teren. Sortimente de whiskey liquor de tipul celor infuzate cu miere sau care conțin alte arome au fost lansate pe piață în ultimul an, tocmai pentru a umple o breșă care a apărut ca urmare a cererii de mix-uri cu whisky. Target-area publicului feminin și atragerea lui către whisky s-a făcut mai întâi prin mix-uri, iar acum prin sortimente de whisky sau whiskey liquor aromat care poate fi băut straight sau în combinații.

Unul dintre motivele pentru care poți amesteca un whisky cu altceva, este pentru că nu-ți place sau e destul de rău la gust. Dar atunci de ce să-l mai bei? Dacă totuși nu îți place un whisky și vrei să-i schimbi gustul ai putea cumpăra sirop de arțar și o baghetă de lemn de stejar. Iei sticla cu pricina, adaugi o linguriță de sirop de arțar în ea și introduci și bagheta de stejar. Lași câteva zile cele două ingrediente naturale în sticlă, iar whisky-ul care nu-ți era pe plac a devenit mai dulce și mai aromat. Este și acesta un mod de mix pentru whisky.

Pentru că adesea este o băutură aspirațională, whisky-ul este băut pentru show off, așa că în mod normal s-au inventat nenumărate modalități de a-l consuma. Whisky cu cola, cu energizant, cu suc de mere, suc de ghimbir sunt mix-uri care te ajută să bei cantități mai mari. Închipuiți-vă ce s-ar alege de industria de blend dacă toată lumea ar bea în cluburi sau baruri whisky on rocks sau whisky neat. Probabil că vânzările ar fi de 5-10 ori mai mici. În cele din urmă fiecare bea whisky-ul așa cum îi place și atât cât îi place. Să nu uităm însă că acest distilat trebuie consumat în mod responsabil de fiecare dată.

Bem whisky pentru că ne place și pentru că apreciem culoarea, parfumul, gustul, corpolența, nu neapărat în această ordine deorece fiecare suntem subiectivi. De-a lungul articolului sunt inserate mai multe exemple de mix cu single malt recomandat chiar de producător. Unii ar putea considera o impietate, iar alții ar putea fi îndemnați să încerce combinația la ei acasă. Să nu uităm totuși că mix-urile sunt pentru a ne face să ne simțim bine cum și whisky-ul neat sau doar cu gheață are aceeași menire.

Scotch single malt, blended, bourbon, irish, grain, rye sau japonez mai pe scurt whisky sau whiskey, la care am putea adăuga: neat, cu gheață, cu apă, cu apă și gheață, cu sifon, în mix-uri de dragul distracției, noi il apreciem atâta vreme cât are cu ce să ne încânte.

 

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>