MONKEY SHOULDER

MONKEY SHOULDER

Inițial numele acestul blended scotch whisky nu inspiră seriozitate și asta datorită lipsei informațiilor despre brand. La o documentare mai laborioasă, realizăm că numele acestui whisky este cât se poate de serios, mai ales că el exprimă o condiție medicală ce a ținut multă vreme de medicina muncii.

După cum știm aerarea orzului pentru a ajunge la umiditatea perfecta se făcea și încă se mai face manual de către lucrătorii din distilerie la fiecare opt ore indiferent că este zi, noapte sau orice anotimp. Acest procedeu repetitiv într-un mediu mai totdeauna cu o umiditate ridicată, care se face folosindu-se o lopată, generează o formă de reumatism, care face ca unul din umeri să fie mai căzut, iar bolnavul să arate ca o primată influențănd atât statura cât și mersul.

Cei de la William Grant & Sons s-au decis să-i omagieze pe toți lucrătorii care au suferit vreodată de acestă crudă boală profesională denumindu-și blended scotch-ul Monkey Shoulder.

Whisky-ul este făcut din amestecul de single malt de la Glenfiddich, Balvenie și Kininvie, iar butoaiele amestecate în loturi de câte 27 de bucăți sunt alese de oamenii din subordinea renumitului master blender David Stewart, iar acest lucru se simte în aromele de tip Speyside și notele fine florale ce amintesc de distilatul de la Balvenie.

Sticla are formatul unei butelci, însă are întotdeauna un detaliu important din metal, este vorba despre 3 maimuțe ce stau una în spinarea celeilalte. Sticla nu are cutie, iar pe etichetă pe lângă informațiile necesare destul de clare se află pe partea din spate și avertismentul producătorului în ceea ce privește consumul de alcool, exprimat într-un mod foarte plastic: ”Don’t be a drunken monkey. Drink responsibly.”

Culoarea whisky-ului este auriu deschisă, luminoasă cu o corpolență medie așa cum arată arcele de scurgere de pe pahar, care persistă o perioadă nu prea îndelungată. Parfumul este plăcut, delicat, floral cu note de citrice zemoase și fructe proaspete, caise și piersici urmate de un val dulce de miere și vanilie. Gustul este bogat, dulceag  cu arome de vanilie , zahăr brun, caramel și o atingere de stejar care însă nu persistă pentru a-l închide. Finish-ul este destul de scurt, inițial energic și fierbinte cu note de vanilie și ceva mirodenii.

Monkey Shoulder are veleități clare de whisky din Speyside și foarte ușor se simte aportul adus de distilatele de la Glenfiddich și Balvenie din conținutul lui. Whisky-ul este îmbuteliat la 40% ABV și este disponibil în magazinele de specialitate de la noi începând cu prețul de 140 RON. Este un blend care îți captează imediat atenția dacă apreciezi aromele florale și fructate și care are un preț corect în raport cu ce calitate oferă. Monkey Shoulder este un whisky numai bun de băut alături de prieteni, indiferent de ocazie.

NOTE DE DEGUSTARE
Culoare: auriu deschisă, luminoasă
Parfum: delicat, floral cu note de citrice zemoase și fructe proaspete, caise și piersici urmate de un val dulce de miere și vanilie
Gust: bogat, dulceag  cu arome de vanilie , zahăr brun, caramel și o atingere de stejar
Corpolență: medie cu un finish destul de scurt, inițial energic și fierbinte cu note de vanilie și ceva mirodenii.
Punctaj: 84 de puncte
 
MONKEY SHOULDER MONKEY SHOULDER CORK MONKEY SHOULDER LABEL MONKEY SHOULDER MONKEYS MONKEY SHOULDER PUNCTAJ

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru ©

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>