MOONSHINE WHISKEY

MOONSHINE WHISKEY

Adesea în filmele americane cu rednecks îmbrăcați în tradiționala salopetă albastră prinsă doar într-o bretea se regăsește termenul de moonshine whiskey. Ce este moonshine whiskey?
Moonshine whiskey este un distilat încă nematurat. Dacă folosim terminologia scoțiană, am putea spune că este un new make spirit, produs prin distilarea unui amestec de cereale fie porumb, secară sau orz, sau toate trei la un loc împreună cu drojdie și apă. Nu include alcool produs de pe urma fructelor sau legumelor. Moonshine whiskey are în mod obligatoriu cel puțin 80 proof sau 40% ABV, însă de cele mai multe ori tăria lui este în jurul cifrei de 101 proof, tărie considerată optimă de către americani.
Termenul de ”moonshine” era și este atribuit oricărui distilat american produs folosindu-se o instalație de distilare nelicențiată, sau mai direct pentru orice distilat de tip whiskey ilegal. Numele de Moonshine whiskey își are originea în faptul că procesul de distilarea fraudulos avea loc folosindu-se lumina naturală a lunii. Astfel de alambicuri ilegale, au oprat pe teritoriul american vreme de câteva secole. Alte denumiri posibile sub care se găsește acest gen de whiskey distilat și nelăsat la maturat din considerente evidente sunt: Hillbilly Pop, Hooch, Mountain Dew, White Dog, White Whiskey.

water with ice

FOTO: bourbonbuzz.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>