NIKKA WHISKY FROM THE BARREL

NIKKA WHISKY FROM THE BARREL

Nu este un secret că ne plac whisky-urile din Japonia. Dar sunt greu de găsit, iar prețurile, de cele mai multe ori, sunt umflate din cauza taxelor. Încă visăm la o vizită în țara Soarelui Răsare pentru a putea gusta din licorile japoneze chiar acolo unde sunt distilate. Colegul Tudor a făcut de curând un mic istoric al industriei japoneze de whisky. Iar experiența personală se limita pâna de curând la mărcile Hakushu și Yamazaki. De aceea, nu mică mi-a fost mirarea când în această toamnă am reușit să găsesc ascunsă pe raftul unui magazin Duty Free de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, o cutie mică și neagră. Ascunse pe rafturile de jos, aproape că treceau neobservate. Mi-a sărit în ochii marca: Nikka. Mai precis Nikka Whisky from the Barrel. Modelul japonez de a spune Cask Strength. Dar nu orice fel de Cask Strength. Nikka from the Barrel este un whisky blended îmbuteliat la un ABV de 51.4% alcool. Ceea ce garantează un caracter aparte. Așa că l-am pus repede în coș, iar acum vă prezint prima recenzie a unui whisky japonez pe siteul nostru.
Aromele sunt puternice, cu iz dulce de sherry, dar și cu parfum de mirodenii înțepătoare. Mai lăsăm nasul să respire un pic, apoi detectăm arome florale, caise și coajă de portocală. Apoi aromele devin și mai complexe: lapte condensat, vanilie, stafide și chiar un pic de fum. Ceea ce am crezut inițial că sunt arome de sherry, sunt de fapt arome de la butoiul de bourbon unde au fost unite cele două distilate din care este alcătuit acest blend. Nikka deține două distilerii în Japonia: Yoichi și Miyagikyo. Spre deosebire de Scoția, un blend japonez este alcătuit din whisky-uri produse doar la propriile distilerii, iar ce avem în acest Nikka from the Barrel provine de aceste două. Whisky-ul grain provine de la Miyagikyo, iar cel distilat din malț de la Yoichi.
Aruncăm un ochi și asupra corpolenței destul de puternice și trecem la gust. Puternic inițial, extrem de puternic, datorită ABV-ului mare. Corpolent, aproape siropos. Cremos, este poate cuvântul care descrie cel mai bine senzațiile din gură. Dulce și înțepător. Caramel, vanilie și fructe. E nevoie de apă pentru a tempera alcoolul. Diluat puțin, Nikka devine o simfonie. Scorțișoară înțepătoare amestecată cu arome dulci și o senzație de bine. Finișul este extrem de lung și te trece prin toate fazele: inițial nărăvaș și înțepător, apoi fructe și nucă de cocos, iar la final fum de stejar.
Japonezii reușeșc din nou să mă uimească. Această sticluță pătrată de doar 500 ml este o mică comoară. Dacă o găsiți pe undeva, nu ezitați. Noi am plătit pentru ea 40 de euro, dar a meritat fiecare cent. Primește din partea Whiskypedia un scor de 86 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE
Culoare: chihlimbar deschis
Parfum: puternic, plin de caracter, complex, vanilie, bourbon, mirodenii înțepătoare, arome florale, caise și coajă de portocală, stafide și un pic de fum
Gust: puternic, corpolent, cremos, dulce înțepător, caramel, vanilie și fructe, scorțișoară
Corpolență: puternică cu un finiș extrem de lung cu gust de mirodenii înțepătoare, fructe, nucă de cocos și fum de stejar.
Punctaj: 86 de puncte
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru ©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>