OBAN 14 YEARS OLD

OBAN 14 YEARS OLD

Distileria Oban se găsește chiar în mijlocul orașului cu același nume. De fapt orașul se pare că s-a dezvoltat datorită ei și în jurul business-ului fondat de John și Hugh Stevenson în anul 1794. Oban este un important port în West Highlands de unde poți porni către insulele învecinate, de unde și denumirea generică de ”Gateway to the Isles”. Este bine de știut că single malt-ul Oban face parte din selecția celor de la Diageo intitulată cu mândrie Classic Malt, alături de celelalte brand-uri din portofoliu: Glenkinchie reprezentant pentru Lowlands, Dalwhinnie pentru Highlands, Cragganmore pentru Speyside , Talisker pentru Islands și Lagavulin pentru Islay.

Îmbutelierea beneficiază de o prezentare simplă, sticla având o formă clasică, iar eticheta prezentând foarte pe scurt istoria de cinci milenii a împrejurimilor orașului unde oamenii locuiau încă din mezolitic în peșterile denumite AN OB.

Chiar dacă producția distilerie nu este una de anvergură, la noi puteți găsi Oban în multe magazine de specialitate și chiar în unele hiper-market-uri pentru un preț ce începe de la 220 RON până către 265 RON. Sortimentul recenzat de noi ne-a fost oferit de către echipa celor de la PPD România, reprezentantul oficial al celor de la Diageo, cărora le mulțumim pe această cale.

Culoarea te impresionează când vezi acel auriu spre masliniu, care te farmecă pe loc. L-am turnat în pahar, am agitat un pic și am depistat corpolența medie. Arcele de scurgere de pe pereții paharului sunt persistente. Parfumul este ușor estompat de tăria alcoolului de 43% ABV așa că am adăugat ceva apă. S-au dezvăluit arome medicinale, de iarbă de mare și de sfoară, dar și subtil turbă și arome de dulci de malț. Odata gustat îți dai seama că are o textură foarte fină și se simte faptul ca acest single malt a stat la învechit vreme de 14 ani. Arome citrice si de cereale si-au facut imediat aparitia si poate de smochina uscata dar și un gust vag de fum. Finish-ul este mediu, energic, fierbinte și sec,  intervenția aromei de stejar fiind bruscă și amară așa cum e de așteptat. Cred că acesta este unul din farmecele acestui whisky cu tente maritime, finalul amărui ce te surprinde în mod plăcut.

Per total impresia este foarte bună, mie unul nu mi s-a părut că am pășit pe poarta de trecere dintre cele  două lumi: Highlands și Islands. Oban 14 Years Old este un whisky sofisticat ce se dezvăluie treptat pe măsură ce ai răbdare cu el în pahar. Prețul chiar dacă este ușor peste media unui single malt de 14-15 ani vechime se justifică pentru calitatea pe care o primești în schimbul unui whisky din Highlands sau Islands, depinde unde vrei să-l încadrezi.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu cu tente spre măsliniu
Parfum: arome medicinale, de iarbă de mare și de sfoară, dar și subtil turbă și arome de dulci de malț
Gust: citrice, cereale, malt, smochină uscată, urme de fum
Coroplență: medie cu un finish mediu, energic, fierbinte și sec cu un plăcut gust amărui
PUNCTAJ : 87 puncte
 
 OBAN 14 YO BOX
 
OBAN 14 YO LABEL
 
 
OBAN 14 YO BODY
 
 
OBAN 14 YO PUNCTAJ

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>