OLD PULTENEY AGED 30 YEARS

OLD PULTENEY AGED 30 YEARS

Old Pulteney este una dintre cele mai vechi distilerii din Scoția, fiind înființată în anul 1826 în orașul Wick de către James Henderson în timpul a ceea ce s-a numit ”the hering boom”. Orașul Whick era accesibil la vreamea aceea doar de pe mare. Orzul era adus cu vapoarele și după ce era transformat în whisky pleca spre alte orașe scoțiene tot cu vapoarele. Mare parte a celor ce lucrau în distileriei erau pescari, iar marea parte a locuitorilor orașului erau venetici, iată și cauza pentru care vreme de un secol în orașul Wick a fost impusă până în 1947 Prohibiția.

Clubul Whiskypedia s-a reunit în seara zilei de 14 mai 2013 cu ocazia unei degustări speciale: whisky single malt cu arome maritime provenit de la distileria Old Pulteney. Nu am pierdut ocazia de a face împreună cu membrii clubului recenzia single malt-ului învechit vreme de 30 de ani. Degustarea de whisky single malt Old Pulteney a fost organizată cu sprijinul Companiei Beavis Importatorul, reprezentatul grupului Interbev în România, căruia îi ulțumim pentru sprijin.

Old Pulteney 30 Years Old a marcat o premieră: recenzarea celui mai vechi single malt de către membrii clubului Whiskypedia. Îmbutelierea care a adăpostit whisky-ul maturat vreme de 30 de ani în butoaie de ex-bourbon este prezentată într-o cutie de lemn de stejar masiv, cu finisări premium inscripționată cu simbolurile maritime ale distileriei din Wick.

Single malt-ul Old Pulteney Aged 30 Years are o culoare aurie cu strălucire ca de cupru. Corpolența este plină, catifelată, mătăsoasă, veche. Parfumul este puternic și dulce cu note florale și fructate ca de agrișă și lămâie, dar și note lemnoase cu rme de ciocolată. Gustul este perfect echilibrat cu note dulci de miere, dar și lă,âie și stejar, mirodenii, nucă și sultanine. Finish-ul este mediu  având note de stejar și mirodenii înțepătoare.

Single malt-ul maturat vreme de 30 de ani în butoaie de ex-bourbon al distileriei Old Pulteney a fost considerat de către membrii clubului un whisky cu caracteristici clasice, obținând 94 de puncte din cele 100 posibile.  Old Pulteney Aged 30 Years este disponibil și pe piața românească pentru un preț începând de la 1400 RON, sumă pentru care primiți un whisky fără cusur, maturat vreme de mai bine de un sfert de secol sub atenta supraveghere a artizanilor de la Old Pulteney.

NOTE DE DEGUSTARE:

Culoare: aurie cu strălucire ca de cupru
Parfum: puternic și dulce cu note florale și fructate ca de agrișă și lămâie, dar și note lemnoase cu rme de ciocolată.
Gust: perfect echilibrat cu note dulci de miere, dar și lă,âie și stejar, mirodenii, nucă și sultanine.
Coroplență: plină, catifelată, mătăsoasă, veche cu un finish mediu  având note de stejar și mirodenii înțepătoare.
PUNCTAJ : 94 puncte.
 
OLD PULTENEY 30 YO

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>