OLD PULTENEY ISABELLA FORTUNA WK 499

OLD PULTENEY ISABELLA FORTUNA WK 499

Înființată în 1826 în orașul Wick, distileria de Old Pulteney este considerată cea mai nordică distilerie de pe insulă, fiind în acele vremuri accesibilă doar de pe mare. Orzul era adus pe mare, , whisky-ul era trimis pe mare, iar cei mai mulți dintre angajații distileriei mai lucrau și ca pescari. De-a lungul secolului al XIX-lea orașul Wick a devenit capitala a ceea ce s-a numit Herring Boom, transformând vechiul sătuc din îndepărtatul nord la Scoției în unul dintre cele mai mari porturi pescărești din lume cu peste 1000 de vase de pescuit hering amarate aici. Acestea erau inițial vase cu pânze, pentru ca începând din 1869 să fie echipate cu motoare cu aburi. Toate vasele din Wick se identifică prin literele WK ce apar în numărul de înregistrare. În vârful perioadei din vremea herring Boom-ului, erau înregistrate peste 1800 de astfel de nave, dintre care astăzi mai sunt intacte doar două.
Isabela Fortuna WK499 s-a numit inițial doar Isabella și a fost lansată la apă în 1890, având două pânze. În 1919 a primit un motor tip Kelvin de 15 CP. Motorizarea a suferit îmbunătățiri în 1928 și în 1932. Ultima dată numele ei a fost schimbat în Fortuna. În 1976 vasul a fost restaurat complet și rebotezat Isabella Fortuna pentru ca în 1997 să fie vândută către Wick Society unde a rămas până astăzi, fiind ultimul vas de tipul celor pentru pescuit hering din portul Wick.
Old Pulteney Isabella Fortuna WK 499 este a doua ediție a acestui fel de single malt și se comercializează doar în format Travel Retail, adică 1000 ml. Îmbutelierea este făcută 46% ABV, iar prețul plătit în magazinul aeroportului Barajas din Madrid a fost de 42 €. Single malt-ul nu are o declarare a vârstei, însă justifică suma plătită, fie și doar prin faptul că veți întâlni un alt fel de whisky din orașul Wick. Culoarea este aurie deschisă luminoasă, iar parfumul are note diverse de nucă de cocos, caramele, toate echilibrate de arome de măr și citrice, parcă mandarine. Gustul este dulceag, delicat cu note complexe de vanilie și cereale și un pic citric. Corpolența este medie, catifelată cu un finish destul de lung, fierbinte și cu aromă de vanilie ce se închide spre sec, însă nu spre amar. Isabella Fortuna este un alt fel de Old Pulteney, asta dacă vă așteptați să regăsiți aromele maritime; în același timp este și un alt fel de Highlander care în mod sigur merită încercat.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare:  auriu luminos
Parfum:  cocos, caramel, mere verzi, lamiae și mandarine
Gust: dulceag, vanilie, cereale
Coroplență: medie, catifelată cu un finish lung fierbinte cu aroma de vanilie.
PUNCTAJ : 92 puncte

 OLD PULTENEY ISABELLA FORTUNA WK499 BOX

OLD PULTENEY ISABELLA FORTUNA WK499 BOX LABEL

OLD PULTENEY ISABELLA FORTUNA WK499 CLOSE

OLD PULTENEY ISABELLA FORTUNA WK499 PUNCTAJ

FOTO: whiskypedia.ro studio©

Înființată în 1826 în orașul Wick, distileria de Old Pulteney este considerată cea mai nordică distilerie de pe insulă, fiind în acele vremuri accesibilă doar de pe mare. Orzul era adus pe mare, , whisky-ul era trimis pe mare, iar cei mai mulți dintre angajații distileriei mai lucrau și ca pescari. De-a lungul secolului al ...

Review Overview

NOTA WHISKYPEDIA - 9.2

9.2

SCOR TOTAL

User Rating: Be the first one !
9

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>