PE SCURT DESPRE WHISKY-UL COLECTABIL

PE SCURT DESPRE WHISKY-UL COLECTABIL

Așa cum știm sau am aflat până acum, un whisky nu este neapărat mai bun dacă este mai vechi, însă este cu siguranță mai scump. Motivele sunt lesne de înțeles: angel share, logistică, depozitare zeci de ani, îmbuteliere, transport, retail, un supply chain, care trebuie alimentat adesea cu bani. Și totuși whisky-ul nu se mai învechește odată pus în sticlă, dar asta nu-i împiedică pe oameni să-l colecteze considerându-l în ultima perioadă chiar o investiție sigură. Atâta vreme cât există oameni care sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru o anumită îmbuteliere, vor exista mereu și oportuniști care să-l vândă și care sunt gata să facă bani.

Cel mai adesea sunt colectate îmbutelierile al căror conținut depășesc 30 de ani vechime, dar asta nu este o regulă. Ale whisky-uri colectabile sunte cele ale căror distilerii s-au închis de ceva vreme și mai există mici stocuri: Caperdonich, Inchgover etc. De asemenea foarte apreciate de colecționari sunt edițiile aniversare, iar jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a a generat anul trecut o inflație de astfel de produse, toate comercializate la prețuri absolut nebunești.

Piața asiatică a distrus conceptul de whisky colectabil și a aruncat în aer barierele psihologice ale prețurilor în ultimii 4-5 ani. Asiaticii plătesc oricât pentru un whisky vechi îmbuteliat într-o sticlă pompoasă bătută cu nestemate, iar producătorii nu se sfiesc să le încaseze banii. Colectabil sau marketing adăugat, whisky-ul a fost făcut inițial pentru a fi savurat, iar dacă astăzi a devenit obiect de show off este doar vina industriei care a promovat cu succes acest fapt.

FOTO: themacallan.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>