PUNCTAJELE WHISKY-ULUI DIN RECENZIILE WHISKYPEDIA

PUNCTAJELE WHISKY-ULUI DIN RECENZIILE WHISKYPEDIA

Dacă vă uitați cu atenție pe diferite site-uri britanice sau americane, care recenzează whisky-ul, veți găsi de cele mai multe ori și punctaje referitoare la calitatea acestor produse.
John Hansell, editor șef la vestita publicație americana “Malt Advocate” propune o foarte simplă, însă eficientă modalitate de punctare a calități pe care ne-am gândit să o folosim în recenziile noastre și pe care o vom explica în rîndurile de mai jos. Adesea veți putea întâlni diferite modalități de punctare pe o scară de la 1 la 10 sau cu stele ca în regimul hotelier. De reținut că în mai toate publicațiile de specialitate începând de la Whisky Bible, la o degustare se urmăresc câțiva parametri printre care se numără culoarea, parfumul, gustul și corpolența unui whisky. Noi am adăugat la aceste caracteristici și raportul dintre preț și calitate pe care de fiecare dată ținem să-l menționăm tocmai pentru că vrem ca recenzia noastră să fie utilă cititorilor și să poată fi folosită ca un ghid în vederea achiziționării unui whisky pe care nu l-ați încercat încă.
Primul lucru pe care l-am aflat este că licorile sunt notate doar dacă au fost păstrate în conditii optime, fără a se fi intervenit asupra lor prin transport defectuos, stocare improprie etc. Un alt lucru care este și o regulă care arată seriozitatea sau lipsa ei, daca nu este specificat în prealabil, întotdeauna prețurile se subânțeleg că sunt pentru o sticlă de 700 ml. Și un al III-lea lucru la fel de important este ca în general e bine ca degustările să le faci ți tu însuți pentru că pe langă faptul că înveți, vei fi surprins să vezi că nu întotdeauna unele concluzii sunt corecte și poate unele sortimente nu sunt pe gustul tau. În general notele de degustare urmaresc culoarea, parfumul, gustul si corpolenta unui whisky. Iar acum punctajele și semnificația lor așa cum rezultă ele din recenziile făcute de noi :

• 60-69 puncte – este un scor sub medie, whisky-ul are multe lipsuri și ar fi bine să-l evitați

• 70-79 puncte – este un scor mediu, care nu arată calități unice și poate indica și unele lipsuri sau imperfecțiuni

• 80-89 puncte – este un scor bun, chiar foarte bun, indica un whisky cu mult caracter și fară defecte identificabile care merită mai multă atenție.

• 90-94 puncte – remarcabil, unul dintre cele mai bune whisky-uri pentru stilul său

• 95-100 puncte – un clasic, toate componentele sunt echilibrate corespunzator cu complexitatea și caracterul pe care-l astepți de la un clasic.

 

OTXX3583

 

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>