SCAPA 16 YEARS OLD

SCAPA 16 YEARS OLD

La nord de partea așa zis continentală a Scoției, acolo unde se întâlnesc Oceanul Atlantic cu marea Nordului se află insula Orkney. Cea de-a doua distilerie de pe insula se află chiar în preajma renumitului golf Scapa Flow, o limbă de ape calme ce a fost adesea sanctuarul numeroșilor navigatori de-a lungul secolelor. Distileriea supraveghează golful încă din 1885 și a asistat la episoadele luptelor din 1916 când a avut loc Bătălia navală a Iutlandei dintre British Grand Fleet și German High Seas Fleet unde ambele armade au crezut că au câștigat lupta. După armistițiu, 74 de nave germane au venit în portul Scapa pentru reparații ce au durat 10 luni. La final, amiralul Von Reuter realizând că puterile central vor fi înfrânte a ordonat sabordarea întregii flote staționate la Scapa.
Vremea revanșei germane a venit în 1939 când submarinul german U-47 condus de locotenentul Gunther Prien a reușit să pătrundă în portul natural Scapa, unde era staționat portavionul HMS Royal Oak pe care l-a torpilat. Din cei 1400 de oameni, 833 și-au pierdut viața, astăzi locul unde se odihnește vasul este considerat sit protejat de către regalitatea britanică.
La distileria Scapa lucrează doar 3 oameni și au un singur sortiment de single malt disponibil, cel maturat vreme de 16 ani pe care noi l-am primit pentru a-l recenza de la prietenii nostri de la Pernod Ricard România, care-l importă oficial și cărora le mulțumim pe această cale.
Ambalajul și sticla sunt minimale, cu o grijă pentru detaliu care te impresionează plăcut. Ambarcațiunea stilizată cu vele este prezentă embosată pe cutie dar și pe sticla ce are o formă clasică. Eticheta prezintă clar și succinct informațiile despre vârsta distilatului, cantitatea și câteva ghidaje în ceea ce privește notele de degustare.
Culoarea este aurie strălucitoare, iar corpolența este plină, arcele de scurgere de pe marginile paharului persistând vreme îndelungată până să se scurgă. Parfumul este puternic, dulceag ca de la miere, urmat apoi de note de iarbă neagră și urme de saline. Gustul este gentil, catifelat și cu note de mirodenie , citrice și caramel sau cafea un pic dulceag ca de la miere. Finish-ul este mediu , cu arome de persistente de caramel din spatele căruia se luptă să pătrundă notele de stejar.
Pentru acest alt fel de whisky insular, fără urme de fum veți putea plăti începând de la 160 RON în hypermarket-uri sau magazinele on-line de la noi. Strădania celor 3 lucrători din distilerie merită acest preț corect pentru un single malt învechit vreme de 16 ani în insula Orkney, acolo unde maturarea este liniară tocmai datorită diferențelor foarte mici de temperatură dintre iarnă și vară.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu strălucitor, clar
Parfum: puternic, dulceag ca de la miere, urmat apoi de note de iarbă neagră și urme de saline
Gust: gentil, catifelat și cu note de mirodenie , citrice și caramel sau cafea un pic dulceag ca de la miere
Coroplență: mediu , cu arome de persistente de caramel din spatele căruia se luptă să pătrundă notele de stejar.
PUNCTAJ : 86 puncte
 
SCAPA 16 YO BOX  MOVED
 
SCAPA 16 YO DETALIU SAIL
 
SCAPA DETALIU
 
SCAPA 16 YO CORK
 
SCAPA 16 YO PUNCTAJ
 

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

 

La nord de partea așa zis continentală a Scoției, acolo unde se întâlnesc Oceanul Atlantic cu marea Nordului se află insula Orkney. Cea de-a doua distilerie de pe insula se află chiar în preajma renumitului golf Scapa Flow, o limbă de ape calme ce a fost adesea sanctuarul numeroșilor navigatori de-a lungul secolelor. Distileriea supraveghează ...

Review Overview

NOTA WHISKYPEDIA - 8.6

8.6

SCOR TOTAL

User Rating: Be the first one !
9

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>