SHERRY – CE LEGĂTURĂ ARE CU WHISKY-UL?

SHERRY – CE LEGĂTURĂ ARE CU WHISKY-UL?

Am cunoscut mulți pasionați ai whisky-ului afumat, adesea intitulați și smoke heads. E o ramură interesantă a puriștilor scotch whisky-ului și cu mulți exponenți printre pasionații de la noi. Mai puțin știut este faptul că fenomenul sherry aficionados atunci când vine vorba despre whisky e la fel de dezvoltat în lume, însă mai puțin la noi. Așa că pentru că sunt unul dintre ei m-am decis să fac un pic de lumină pe tema asta.
Foarte multe whisky-uri sunt învechite în butoaie de ex-sherry care dau naștere unor adevărate capodopere ale genului și voi denumi aici câteva brand-uri de single malt care excelează în folosirea acestor butoaie, dar mai ales în crearea unor whisky-uri de calitate: Glendronach, Glenfarclas, Dalmore, Aberlour dar și Jura, Glenmorangie sau Highland Park.  Am omis intenționat The Macallan pentru că nu mai cred neapărat în politica lor de no age statement, chiar dacă anterior erau printre cei mai buni creatori de whisky folosind butoaie de sherry.

D.O. Jerez-Xeres-Sherry este cea mai veche regiune viticolă din Spania atestată încă din primul secol de după Hristos și presupusă a fi în exploatare și cu 1100 de ani înainte de către fenicieni. Notorietatea produselor de aici vine odată cu succesul exportului din a doua jumătate a secolului al XVI-lea către englezi sub denumirea dată de ei de Sherris Sack, unde sack reprezintă termenul general folosit pentru vin fortificat cu origini din Malaga, Canare sau Mallorca. Sherris nu este altceva decât pronunția arabă a orașului spaniol Jerez. După sute de ani de comerț, chiar și astăzi Marea Britanie este încă destinația favorită a vinului spaniol, la fel cum astăzi insulele spaniole sunt destinația favorită de vacanță a englezilor.

Denominacion de Origen sau D.O. tradus prin pitorescul etichetelor românești ca denumire de origine controlată face parte din sistemul de clasificare al vinurilor și a fost folosit pentru acest tip de vin spaniol începând cu 1933. D.O. Jerez-Xeres-Sherry sunt trei nume, care au o exlicație foarte simplă, dar care totdeauna se găsesc pe eticheta unei sticle de sherry. Așadar Vinos de Jerez este atât de cunoscut încât francezi îi spun Xeres, iar englezii Sherry și așa s-a născut eticheta trilingvă a vinului.

Sherry Country Gray Short

Nu orice vin produs în triunghiul Jerez de la Frontera – Sanlucar de Barrameda – Puerto de Santa Maria este în mod automat sherry. El trebuie să respecte mai întîi regulile impuse de către Consejo Regulador. Câteva dintre ele seamănă cu cele ale scotch whisky-ului. Așadar există două elemente care permit folosirea numelui pentru un produs: zona de produccion și zona de crianza (de maturare). Prima zonă include satele unde se pot cultiva strugurii pentru vin și este ceva mai mare decât cea de-a doua unde în mod obligatoriu butoaiele trebuie să stea la învechit, adică triunghiul sherry, menționat mai sus. Astăzi sunt cca 7000 de hectare de vie împărțite la 1800 de producători.

Întreaga industrie de scotch își procură butoaiele de la aceste botegas din zona de crianza, care au înțeles imediat potențialul afacerii lor și aplică prețuri în consecință. Pentru o mai bună imagine gândiți-vă că un butoi de ex-bourbon în medie este achiziționat cu 100 de dolari din Statele Unite, în vreme ce același butoi de ex-sherry costă 680 de euro. Doar de aici și vine fulgerător explicația de ce un single malt scoth învechit în butoaie de sherry este adesea mai scump decât alte scotch-uri. Urmarea este că distileriile care au dezvoltat tradiția învechirii whisky-ului în butoaie de sherry au încercat să-și securizeze necesarul de butoaie prin contracte cu anumite botegas locale, adesea de renume, cum este Gonzales Byass, furnizorul celor de la The Dalmore.

Este important de știut că există două stiluri importante de a produce sherry: sub un start de floare de drojdie sau învechit biologic (sortimentele Fino și Manzanilla) și învechit prin oxidare în absența stratului menționat (sortimentul Oloroso). La acestea se adaugă diferite variații de la rețetă, care combină cele două stiluri astfel că lista completă sună cam așa: Fino, Manzanilla, Amontilado, Palo Cortado, Oloroso, Pedro Ximenez, Moscatel, Dulce. Am ținut să le enumăr pentru că mare parte dintre aceste denumiri le veți găsi și pe etichetele de single malt învechit în astfel de butoaie.

FOTO: dalmore.com; demaisonselections.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>