SPEYBURN 10 YEARS OLD

SPEYBURN 10 YEARS OLD

Speyburn Highland Single Malt Scotch Whisky a fost prima dată distilat în data de 15 decembrie 1897. John Hopkins, cel ce deținea distileria a sfidat soarta și prin eforturi susținute a reușit ca în acel an, chiar dacă spre final, să poată distila o primă șarjă pe care să o pună la maturat. Efortul său era justificat de faptul că 1897 este anul ce marchează Jubileul de Diamant al Reginei Victoria.
Distileria pitorească este situată în partea nordică a regiunii Rothes din Speyside, și produce un whisky floral, maturat în butoaie de stejar american și spaniol, care sunt lăsate la maturat în depozite de piatră.
Sortimentul de single malt maturat vreme de 10 ani are o prezentare plăcută, forma sticlei fiind diferită de cele întâlnite până acum, fiind suplă și înaltă. Eticheta ar putea confuza un pic cumpărătorul care nu a făcut anterior puțină muncă de documentare. Speyburn 10 Years Old Highland este de fapt un whisky din Speyside, din Rothes, Aberlour. Cum însă regiunea Speyside face parte din regiunea tradițională Highland, producătorul a trecut această localizare geografică mult mai generală, fapt ce te poate induce inițial în eroare.
Speyburn 10 YO a apărut de curând prin magazinele de pe la noi, așa că nu am ezitat să achiziționăm o sticlă pentru a o recenza. Prețul cu care o puteți cumpăra variază între 130 RON și 145 RON pe la magazinele de specialitate sau on-line.
Culoarea puternic aurie pare să anunțe un whisky floral din Speyside. Parfumul este foarte plăcut, cu note florale pregnante, dulci date de parfumul de miere și caramel. Gustul este curat, de malț, cu arome dulci de miere, urmate de note proaspete de iarbă neagră și citrice cu ușoare urme de stejar. Corpolența este medie așa cum arată arcele de scurgere, iar finish-ul este foarte plăcut, dulce ca de sirop. Îmbuteliat la 40% ABV este unui dintre puținele single malt-uri ce nu au nevoie de apă adăugată, fiind foarte delicat chiar dacă este degustat simplu.
Speyburn 10 Years Old este un speysider ce nu dezminte calitățile whisky-ului din zona din care provine. Pentru cei ce apreciază un single malt floral și cu note dulci, Speyburn poate fi un single malt de uz cotidian având în vedere și prețul corect plătit pentru el.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: puternică aurie
Parfum: plăcut, cu note florale pregnante, dulci date de parfumul de miere și caramel
Gust: curat, de malț, cu arome dulci de miere, urmate de note proaspete de iarbă neagră și citrice cu ușoare urme de stejar
Coroplență: medie cu un finish dulce ca de sirop
PUNCTAJ : 85 puncte
 
SPEYBURN 10 YO BOX
 
SPEYBURN 10 YO BODY
 
SPEYBURN 10 YO LABEL
 
SPEYBURN 10 YO PUNCTAJ

FOTO: Whiskypedia.ro Studio

Speyburn Highland Single Malt Scotch Whisky a fost prima dată distilat în data de 15 decembrie 1897. John Hopkins, cel ce deținea distileria a sfidat soarta și prin eforturi susținute a reușit ca în acel an, chiar dacă spre final, să poată distila o primă șarjă pe care să o pună la maturat. Efortul său ...

Review Overview

NOTA WHISKYPEDIA - 85%

85%

SCOR TOTAL

User Rating: 3.48 ( 2 votes)
85

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>