Springbank 10 Years Old

Springbank 10 Years Old

Ne-am chinuit mult să facem rost de o sticlă de Springbank. De fapt, de orice whisky din regiunea Campbeltown. Cândva acest oraș avea peste 30 de distilerii. Astăzi mai sunt doar două, iar cea mai mare J&A Mitchell & Co este considerată cea mai tradițională. Deține mărcile Springbank, Hazelburn, Kilkerran și Longrow. Mulți nici nu o mai consideră Campbelltown-ul o zona specifică Scoției și o asociază cu mai marea regiune Highlands. Dar totuși whisky-urile produse în Campbeltown sunt diferite și au un caracter unic. Au fost lăudate în multe recenzii și vroiam neapărat să le încercăm. Nici vorbă să le gasim în magazinele de profil de la noi din țară. Nici măcar în duty-free-urile de pe marile aeroporturi europene. Nu sunt suficient de comerciale. Așa că singura speranță era Marea Britanie. După mai multe încercări eșuate, am reușit să aducem în țară două sticle. Una este Springbank 10 Years Old, despre care vom vorbi acum, cealaltă este Glen Scotia 12 Year Old, o viitoare recenzie. Îi mulțumim lui Octavian pentru ajutorul acordat și pentru faptul că a  vizitat magazinul Royal Mile Whiskies din Londra pentru noi.
Prezentarea m-a dezamăgit puțin. O cutie de carton neagră foarte simplă și o stilcă cu o formă clasică ornată cu aceiași etichetă neagră. Acest sortiment de 10 ani vechime este entry-level-ul Springbank. Culoarea este închisă și am crezut că am de-a face cu un distilat cu arome de sherry. Dar avem de a face cu un adevărat cameleon. Aromele sunt ciudate. Miroase a turbă, pământ, sare de mare, dar în același timp simțim și arome dulci florale, parcă un pic de portocale. Nu mă așteptam, dar primul gust este turbă, nu chiar la fel de dur ca un whisky din Islay, ca un Talisker, Laphroaig sau Ardbeg. Două trei picături de apă mai înmoaie tăria, Springbank 10 Years Old fiind îmbuteliat la 46% ABV. Astfel, aromele se îndulcesc și este foarte interesant cum deși gustul inițial este un pic afumat, gustul se schimbă apoi în dulce. Finișul este suficient de lung, parfumat și cu o idee de gust afumat.
Este unul dintre cele mai interesante whisky-uri pe care le-am gustat în ultima vreme. Este o bună introducere pentru cei care vor să încerce un distilat un pic afumat, dar nu vor să fie speriați de un afumat dur. Prețul este interesant, o sticlă de Springbank 10 Years Old de 70 cl costă 34.95 lire la magazinul Royal Mile Whiskies.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: arămiu
Parfum: turbă, pământ, sare de mare, arome dulci florale, portocale, citrice.
Gust: afumat, apoi note dulci, citrice
Coroplență: medie cu finiș lung și complex
PUNCTAJ : 85 puncte

FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>