STRATHISLA 12 YEARS OLD

STRATHISLA 12 YEARS OLD

Un altfel de Chivas. Acesta ar putea fi titlul acestei recenzii. Pentru că Strathisla este distileria de unde provine majoritatea distilatului ce ajunge în sticlele de Chivas de 12, 18 și 25 de ani. Este renumită pentru frumusețea ei, datorită celor două pagode care au devenit simbolul acestei distilerii. Strathisla a fost înființată în 1786, fiind una dintre cele mai vechi distilerii din Scoția. Și pentru că este o distilerie care își apreciază clienții, produce și o îmbuteliere single malt ce poartă numele Strathisla 12 Years Old pe lângă whisky-ul care merge în sticlele de Chivas Blended Whisky. Tot aici este produs și o mare parte din distilatul care intră în componența blendului de lux Royal Salute. Chivas numește acest loc, casa spirituală a brandului. O recenzie despre Chivas 18 Years Old puteți citi aici.
Noi vom analiza acum cea mai puțin cunoscută sticlă produsă la distileria Strathisla. Este singura care îi poartă numele și singura ce conține whisly single malt. Nu se găsește foarte ușor, noi am achiziționat sticla noastră de un litru pe aeroportul din Viena la prețul de 35.5 euro. În România, o sticlă de 70 cl costă între 120 și 145 lei. Este un preț bun pentru un whisky foarte bun.
Prezentarea este destul de modestă față de elegantele ambalaje Chivas. Cutia de carton destul de subțire este de un verde închis și mohorât. Sare în ochi desenul stilizat al distileriei cu cele două pagode distinctive. În rest nu sunt prea multe informații oferite. Sticla este plată și colorată într-un maro afumat. Pentru a vedea culoarea whisky-ului trebuie să așteptăm momentul când o vom desface și vom turna în pahar. Pe sticlă, pe lângă denumirea distileriei este trecut cu litere majuscule și Chivas Brothers, pentru a clarifica apartenența acestei distilerii. Culoarea distilatului de 12 ani vechime este cea a chihlimbarului deschis. Aromele ce se degajă din pahar sunt florale cu note de banane și pere coapte. Mai distingem și o urmă de scorțișoară și, bineînțeles, stejar tânăr. Gustăm și avem note dulci și calde, o urmă de fum și sare. Gust de pară verde și arome seci de stejar. Finișul este destul de lung și plăcut, un pic înțepător și cu gust de scorțișoară. Poate fi apreciat simplu sau cu o picătură de apă adăugată.
Strathisla de 12 ani vechime se dovedește a fi un whisky corect fără a uimi cu ceva anume, dar este o sticlă obligatorie pentru orice cunoscător care vrea să guste originea Chivas. De aceea primește din partea Whiskypedia un scor de 82 de puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: chihlimbar deschis
Aromă: proaspăt, floral, dulce, banane coapte și pere verzi, stejar tânăr
Gust: dulce, cald, o urmă de fum și sare, note florale, banane și pere
Corpolență: medie, finiș lung, înțepător, cu gust de scorțișoară
Punctaj: 82 puncte
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>