SULFUL DIN WHISKY – SHERRY VS TURBĂ

SULFUL DIN WHISKY – SHERRY VS TURBĂ

Haideți să atacăm un nou topic ce sperie pe mulți dintre pasionații de whisky și anume sulful.  Uneori sigur ați întâlnit note de degustare care sună astfel: chibrituri arse, artificii, catran, evident cu referire la ceva whisky-uri considerate bărbătești, dar totuși maturate în butoaie de ex-sherry sau alte tipuri de vin. Îmi vine în minte Highland Park, Jura poate chiar Ardmore și ar fi mult mai multe dacă ne străduim suficient să ne reamintim, fără a face referire la tradiționalele sortimente afumate.

Un prim gând care ne săgetează este dat de faptul că cele mai multe butoaie de vin sunt tratate cu dioxid de sulf, care este un antioxidant. Cu toate acestea, notele sulfuroase nu sunt atât de proeminente la vinuri pe cât apar la unele whisky-uri.

Sunt câteva motive, iar unul dintre ele este generat de producătorii de sherry. Aceștia lasă să ardă în butoaie o lumânare cu sulf pentru a-l steriliza și pentru a preveni apariția bacteriilor, care le-ar strica vinul. Și este enorm de mult sulf în fumul care se așează ca un strat pe suprafața interioară a butoaielor. Whisky-ul pus într-un astfel de butoi se va impregna imediat cu un astfel de gust. Chiar și o perioadă scurtă de maturare pentru a crea acel  finish in sherry cask poate duce la puternice note sulfuroase.

Un alt motiv al notelor sulfuroase este dat chiar de new make spirit. El poate avea deja ceva astfel de note. De aceea contactul prelungit cu alambicul de cupru poate fi un mod simplu de a-l înlătura. Acesta este unul din motivele pentru care alambicurile sunt făcute din cupru. Unele distilerii folosesc gâturi cât mai lungi pentru un distilat cât mai fin și uneori din forma acestuia este creat un reflux continuu. Rezultatul este un whisky cu o corpolență mai slabă, dar mult mai catifelat și lipsit de impurități. Dacă aruncați o privire la spirit safe-ul acestor distilerii veți vedea că acolo se generează cristale de sulfat de cupru care dau o tentă albăstruie materialului (vezi fig. alăturată).

Photography by: Angus Bremner Tel: 07713161963 www.bremnerphoto.co.uk

În mod foarte evident, sulful nu este o componentă chimică ce ar trebui să se regăsească în whisky , dar dacă ne gândim mai bine aș putea să vă mai dau un exemplu de compus chimic ce este foarte apreciat pentru existența sa și care creează un gust specific: fenolul din turbă.

Ca și sulful, fenolii nu erau prevăzuți să aromatizeze un whisky. Era doar combustibilul cu care se alimentează cuptorul ce usucă orzul pentru a-l malțifica. În cele din urmă s-a descoperit sau poate s-a cultivat acest gust, prin care consumatorii s-au îndrăgistit de această aromă. Astăzi whisky-ul afumat este astfel produs, tocmai pentru că există o piață de desfacere, iar acești smoke heads sunt astăzi peste tot.

Totuși așa cum există oameni care nu apreciază un whisky afumat, sunt sigur că există și care nu apreciază unul cu note de sulf, așa că de ce oare nu ar fi foarte util să se specifice pe etichetă faptul că acesta este un whisky cu note sulfuroase învechit în butoaie de ex-sherry.

Cum prezența sulfului este una eratică, eu unul cred că ar fi destul de interesant ca distileriile sau poate îmbuteliatorii privați să caute și să identifice butoaiele sulfuroase tocmai pentru a crea un nou sortiment de whisky cu un astfel de caracter. Poate că astfel anumite butoaie nu ar mai ajunge să adăpostească whisky cu note de sherry la care să se adauge sulf pe care unii să nu le poată suporta, iar ceilalți pasionați s-ar bucura de ele.

FOTO: sherrynotes.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>