The Balvenie 14 Years Old Goldencask

The Balvenie 14 Years Old Goldencask

Pentru mine personal este primul Balvenie pe care îl încerc. Auzisem suficiente lucruri bune despre disitileria din Banffshire și încercam de mult să cumpăr o sticlă. Ocazia s-a ivit în vizita pe același aeroport din Frankfurt. Am gasit aici o ediție dedicată magazinelor duty free. Este un whisky vechi de 14 ani, maturat în butoaie de rom auriu caraibian. De aici și denumirea Goldencask.
Este un distilat dur și corpolent. Are personalitate pentru că este pus în sticle la 47.5% ABV, o cifră destul de ridicată. Prezentarea este excelentă, cutiile de Balvenie fiind inconfundabile. Cea pentru sortimentul de 14 ani este pe fond alb spre deosebire de cea de 12 ani Doublewood care are o culoare mai gălbuie. Sticla este clară și are o formă frumoasă cu un dop de plută înnobilat cu lemn deschis la culoare.
Lichidul este auriu închis și lasă urme grele pe pahar. Aroma inițială este destul de dură, dar slăbește apoi în intesitate descoperindu-și aromele dulci cu note de vanilie, miere, stafide și un pic de scorțișoară. Gustăm și decoperim un whiskyh puternic. ABV-ul ridicat își spune cuvântul și avem nevoie de un pic de apă pentru a deschide aromele. Am simțit din nou vanilie, scorțișoară, alune prăjite și stafide. Plus ceva mirodenii și piper. Finișul este lung, fructat și un pic condimentat. Pentru a te bucura cu adevărat de acest whisky recomandăm adăugarea de apă.
Sticla de 70 cl de Balvenie 14 Years Old Goldencask ne-a costat 55 euro în magazinul Heinemann din aeroportul din Frankfurt, Germania.

Note de degustare:
Culoare: auriu închis
Aromă: vanilie, miere, stafide și un pic de scorțișoară.
Gust: vanilie, scorțișoară, alune prăjite, stafide, mirodenii și piper.
Corpolență: Puternică, finiș lung fructat și un pic condimentat.
Punctaj: 90 puncte

FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>