THE BALVENIE DOUBLEWOOD 12 YEARS OLD

THE BALVENIE DOUBLEWOOD 12 YEARS OLD

Distileria The Balvenie este una din puținele din domeniul whisky-ului care se poate lăuda că are toate procesele de producție in-house. Cei de la The Balvenie își cultivă singuri orzul, au propria magazie de malțare, unde este adevărat că produc doar 10% din necesarul de orz malțificat, dețin propria dogărie unde își recondiționează butoaiele și au și o linie proprie de îmbuteliere. Mult mai puțin este cunoscut faptul că Balvenie a fost îmbuteliat ca și single malt la începutul secolului XX, mai precis în 1920.
În perioada de aur a dezvoltării distileriilor din Speyside, anii 90 ai secolului XIX, familia Grant care deține și distileria Glenfiddich a decis să cumpere mai mult teren în jurul renumitei distilerii, incluzând și castelul Balvenie și posesiunile sale. Imediat după aceea se va naște distileria Glen Gordon în 1893, care va fi redenumită ulterior The Balvenie.
Single malt-ul The Balvenie Doublewood 12 Year Old este una din creațiile renumitului master blender David Stewart, care a sărbătorit anul acesta 50 de ani de activitate în cadrul distileriei. Ușor de recunoscut pe rafturile magazinelor de specialitate după cutia cilindrică ce abundă de informații, dar mai ales după sticla cu trăsături tradiționale, parcă încremenită în timp, single malt-ul de la Balvenie este de departe o mostră de whisky distilat în Speyside. Elegant și rafinat, cu un caracter bogat, whisky-ul își trage caracteristicile atât din măiestria și tradiția păstrată cu sfințenie la Balvenie, dar în cazul acestui doublewood și din folosirea pentru maturare a butoaielor de stejar american ce au adăpostit anterior bourbon cât și a celor de ex-sherry oloroso. Zece ani petrecuți în butoaie americane de bourbon de tipul first fill, dar și re-fill au adăugat aromele de vanilie și mirodenie, iar cele 12 luni petrecute în butoaie de ex-sherry oloroso au încununat aromele adăugând complexitate, arome de fructe, miere și sherry, dar și adâncime single malt-ului. Culoarea single malt-ului este ca de chihlimbar, iar corpolența este medie așa cum ne arată arcele de scurgere dar și catifelată. Parfumul este plăcut și puternic cu arome de sherry și coajă de portocale. Gustul este dat de o combinație foarte bine echilibrată de arome fructate ca de portocale, nucă, note dulci de sherry și atingeri de scorțișoară și mirodenii. Finish-ul este lung, fierbinte și cu note de mirodenii și scorțișoară.
The Balvenie Doublewood 12 Year Old este un single malt ce poate fi catalogat ca elegant, o expunere perfectă a caracteristicilor zonei Speyside și un must have pentru cei ce apreciază caracteristicile zonei amintite. În magazinele noastre single malt-ul are un preț care începe de la 192 RON și poate ajunge până către 230 RON pentru o sticlă de 70 cl cu un ABV de 40%. Îmbutelierea recenzată o avem de la importatorul oficial al mărcii, Alexandrion Grup România, căruia îi mulțumim pe această cale. Punctajul nostru pentru acest single malt este de 90 de puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: ca de chihlimbar
Parfum: plăcut și puternic cu arome de sherry și coajă de portocale
Gust: arome fructate ca de portocale, nucă, note dulci de sherry și atingeri de scorțișoară și mirodenii
Corpolență: medie și catifelată cu un finish lung cu arome de stejar și scorțișoară
Punctaj: 90 puncte
 
BALVENIE DOUBLEWOOD 12 YO BOX

BALVENIE DOUBLEWOOD 12 YO CORK

BALVENIE DOUBLEWOOD 12 YO LABEL

BALVENIE DOUBLEWOOD 12 YO PUNCTAJFOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

 

Distileria The Balvenie este una din puținele din domeniul whisky-ului care se poate lăuda că are toate procesele de producție in-house. Cei de la The Balvenie își cultivă singuri orzul, au propria magazie de malțare, unde este adevărat că produc doar 10% din necesarul de orz malțificat, dețin propria dogărie unde își recondiționează butoaiele și ...

Review Overview

NOTA WHISKYPEDIA - 90%

90%

SCOR TOTAL

User Rating: Be the first one !
90

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>