THE GLENDRONACH ORIGINAL 12 YEARS OLD

THE GLENDRONACH ORIGINAL 12 YEARS OLD

GlenDronach este o distilerie cu renume pentru whisky-ul învechit în butoaie ce au adăpostit în prealabil sherry. Acum ceva vreme vă prezentam recenzia sortimentului The GlenDronach Allardice 18 Years Old, un whisky învechit timp de 18 ani doar în butoaie de sherry. O supradoză de sherry pentru acel distilat deosebit a cărei recenzie o puteți citi AICI. Subiectul de acum este fratele său mai mic, The GlenDronach Original 12 Years Old. Este primul whisky din gama celor de la Glendronach, distilatul entry-level. Acesta însă nu este un motiv pentru a ignora acest sortiment. Încă de la început aflăm grație etichetei de culaore roșcată că avem de-a face un cu whisky învechit în butoaie de sherry Pedro Ximenez și Oloroso. Ceea ce este o rețetă pentru succes. ABV-ul este de 43% alcool, deși în unele țări este vândut la un ABV de 40%. Este posibil să întâlniți ambele variante în magazinele noastre de profil și dacă este posibil optați pentru cea cu un ABV de 43%. Prețurile pentru acest sortiment importat la noi în țară de către Cristalex încep de la 150 lei și pot ajunge până la 190 lei.
Culoarea roșcată ne confirmă faptul că butoaiele de sherry și-au făcut treaba și avem de-a face cu un whisky de calitate. Punem în pahar și analizăm. Aromele detectate de nas sunt complexe, sherry amestecat cu arome de prune coapte, tutun, vanilie și o idee înțepătoare de ghimbir. Complicat, mai ales dacă îl lași să se odihnească în pahar, aromele devin mai complexe. După ceva timp sesizăm parcă și arome de cireșe, dar și de diluant. Cu un ochi pe corpolența medie ce se scurge pe pereții paharului, trecem la gust. Dulce, sherry, înțepător. Cireșe și secară. Apoi prune uscate și ciocolată. Finișul nu este foarte lung, dar este gustos. Un gust de lemn și zahăr ars zăbovesc pe limbă și te fac să își dorești să guști din nou din paharul cu GlenDronach de 12 ani. Adăugăm și puțină apă în pahar și whisky-ul devine mai plăcut. Tăria alcoolului este diminuată, iar aromele devin mai dulci și mai plăcute. Pentru 150 lei acest whisky este o investiție mai mult decât avantajoasă. Este chiar un chilipir. Dacă vă plac whisky-urile cu note dulci de sherry, nu ezitați, GlenDronach 12 merită un loc în cabinetul cu băuturi. Mulțumim prietenilor de la Cristalex pentru furnizarea acestei îmbutelieri. The GlenDronach Original 12 Years Old primește un scor de 91 puncte din partea Whiskypedia.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: brun roșcat
Parfum: puternic de sherry, cu note dulci de prune coapte, tutun, vanilie și ghimbir
Gust: dulce, cu note de sherry, mirodenii înțepătoare, cireșe amare și ciocolată
Corpolență: medie cu un finish mediu, uscat și sec, cu gust de lemn și zahăr ars
PUNCTAJ : 91 puncte
 
 
 
 
 

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>