THE MACALLAN 10 YEARS OLD FINE OAK

THE MACALLAN 10 YEARS OLD FINE OAK

Entry level-ul celor de la The Macallan din gama  Fine Oak este un exemplu despre cum se crează un single malt premium. De ceva vreme pe piața românească, prețul ușor prohibitiv al distilatelor de la The Macallan ce depășesc 12 ani de maturare a făcut ca acest brand să nu se impună pe piața noastră. În lume este  pe locul 5 în topul vânzărilor, însă explicația pentru inadecvarea de pe piața noastră am primit-o acum câteva săptămâni în timpul unei discuții cu unul din oamenii implicați activ în business-ul distilatelor de la noi: “românul este un client conservator de whisky, iar The Macallan se pretează mai degrabă unei piețe de genul Rusiei unde tot ce este scump se vinde foarte bine.”

Revenind la The Macallan 10 Years Old Fine Oak, caracteristicile acestui speysider amintesc de pedigree-ul unui campion chiar dacă este unul destul de tânăr. Culoarea este aurie palidă, însă de o claritate strălucitoare. Forma sticlei este deja un iconică, toate îmbutelierile celor de la The Macallan făcându-se în acest format, mai puțin edițiile ultra speciale de genul The Macallan Lalique. Parfumul este fructat, amintind un pic de ceva pere coapte, vanilie peste care se adaugă note florale de vară. Gustul este calm și moale, iar puțină apă adăugată îi eliberează aromele de vanilie, brioșă, ceva fructe de pădure și cereale. Corpolența este medie, arcele de boltă de pe pahar lăsându-se așteptate pentru a dispărea, iar finish-ul este curat cu urme de mentă pentru ca apoi să amintească ușor și vag de gustul amărui de stejar.

Raportul dintre preț și calitate este incontestabil în favoarea calității, sortimentul 10 Years Old Fine Oak costând în magazinele de la noi între 152 RON și 165 RON. Pentru a primi o mostră din munca artizanilor de la The Macallan, merită în mod cert să cheltiți această sumă. Este de amintit că în magazinele travel retail din întreaga lume gama Fine Oak și Sherry Oak nu se comercializează.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare:  auriu palid clar
Parfum:  fructe de vară coapte, vanilie, malt și note florale
Gust: moale, calm, vanilie și arome de fructe de pădure, brioșe și cereale crocante
Coroplență: medie cu un finish curat și proaspăt de mentă și rubarbă ce se închide spre amărui de stejar

PUNCTAJ : 87 puncte

MACALLAN 10 YO FINE OAK BOXMACALLAN 10 YO FINE OAK BODYMACALLAN 10 YO FINE OAK LABELMACALLAN 10 YO FINE OAK PUNCTAJ

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

3 comments

  1. De unde pot cumpara din Romania Macallan de 10/12/18 ani? As prefera de 18. Multumesc!

  2. Eu nu am baut decat Amber pana acum. O sa incerc cu siguranta si unul invechit, desi preturile mi se par inca destul de mari.

    • Pana acum 3-4 ani whisky-urile cu vechime erau accesibile, insa odata cu noul trend de No age statement, preturile au avut doar un trend ascendend.
      Au fost vremuri cand un Macallan de 18 ani nu era 1200 RON ci doar 430 RON

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>