THE MACALLAN DIRECTOR’S EDITION

THE MACALLAN DIRECTOR’S EDITION

The Macallan Director’s Edition este un single malt a cărui durată de viață a fost meteorică. Face parte din seria 1700 a renumitei distilerii de la The Macallan, fiind lansat împreună cu sortimentul Master’s Edition. Trebuie să amintesc doar că The Macallan este brand-ul al treilea din lume ca vânzări după nume precum Glenfiddich și Glenlivet.

Revenind la îmbutelierea Director’s Edition, de reținut este faptul că whisky-ul este un no age statement, care încă de la lansare anunța planurile de viitor ale distileriei, care astăzi s-au concretizat în renumita gamă de culori ce înlocuiește deja sortimentele Fine Oak și Sherry Oak scoase deja din producție. Îmbutelierea păstrează elementele tradiționale ale celor de la The Macallan, single malt-ul fiind maturat în butoaie de ex-sherry și ex-bourbon.

Whisky-ul a fost produs folosindu-se single malt de diverse vârste pentru a crea aromele distincte și caracteristice ale speyside-rului The Macallan. Îmbutelierea este făcută la 40% ABV, exemplarul recenzat de noi fiind adus de la Londra prin amabilitatea unei prietene de familie căruia îi mulțumesc pe această cale. Alegerea a fost inspirată, mai ales că acest sortiment nu se mai produce, iar la vânzare se mai găsesc doar sticlele rămase în stocurile magazinelor de profil.

Culoarea whisky-ului este de un auriu ca de chihlimbar în tradiția gamei Sherry Oak. Corpolența whisky-ului este medie spre plină, lacrimile îngerilor persistând destul de mult pe marginea paharului.  Parfumul este plăcut, subtil, cu note de sherry, vanilie, caramel, stafide, coajă de portocală și note de stejar. La gust am recunoscut deja notele consacrate ale distilatului de la Elchies: initial dulceag cu arome de fructe uscate, caramel, vanilie, scorțișoară, nucă și atingeri de portocală coaptă.  Finish-ul este fierbinte, energic și lung cu note inițiale de caramel și apoi fructe uscate care se închide în note uscate de stejar și mirodenie.

Pe piața londoneză îmbutelierea are un preț de 39£, sumă pentru care veți primi un distilat ce poartă marca recognoscibilă a celor de la The Macallan. Chiar dacă marca este una care ocupă unu loc fruntaș într-un top 5 al preferințelor mele, The Macallan Director’s Edition este un whisky ce oferă un raport supraunitar în ceea ce privește prețul calitatea oferită, chiar dacă de cele mai multe ori mulți pasionați ai genului consideră că The Macallan este un brand creat mai de grabă de mutările geniale de marketing decât de tradiția de aproape 200 de ani care-și spune cuvântul. Concluzia este că The Macallan Director’s Edition are toate caracteristicile și mai ales pedigree-ul pentru a fi un clasic.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare:  auriu ca de chihlimbar
Parfum:  plăcut, subtil, cu note de sherry, vanilie, caramel, stafide, coajă de portocală și note de stejar
Gust: dulceag cu arome de fructe uscate, caramel, vanilie, scorțișoară, nucă și atingeri de portocală coaptă
Coroplență: medie spre plină cu un finish fierbinte, energic și lung cu note inițiale de caramel și fructe uscate care se închide în note uscate de stejar și mirodenie
PUNCTAJ :  90 puncte
 
 MACALLAN DIRECTORS EDITION BOX
MACALLAN DIRECTORS EDITION CORK
 
MACALLAN DIRECTOR EDITION BODY
 
MACALLAN DIRECTOR EDITION UK MARK
 
MACALLAN DIRECTOR EDITION PUNCTAJ
 

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>