THE MACALLAN FINE OAK 18 YEARS OLD

THE MACALLAN FINE OAK 18 YEARS OLD

The Macallan. Numele la auzul căruia orice cunoscător în ale whisky-ului fin se înclină. Este unul dintre cele mai celebre nume din lumea producătorilor de single malt fin din Scoția alături de Balvenie, Glenfiddich și Glenlivet. Dar Macallan a dus arta de a produce single malt la un alt nivel. Distilatele produse de The Macallan Distillers Ltd în Craigellachie sunt poezie îmbuteliată. Iar ce avem noi astăzi în fața noastră este unul din nestematele coroanei. Este vorba de The Macallan 18 Years Old Fine Oak. O sticlă deosebită pe care o așteptam de mult. Și pe care am obținut-o prin amabilitatea prietenilor noștri de BDG Import, cărora le mulțumim.
Rolls-Royce-ul whisky-urilor single malt, Macallan 18 de ani vechime are un preț pe măsura reputației sale. O astfel de sticlă costă între 500 și 550 lei la magazinele de specialitate din țara noastră. Este un preț mare, poate prea mare, dacă ar fi să comparăm cu oferta altor distilerii, dar nu vom intra pe acest teritoriu. Să detaliem însă puțin gama de whisky-uri de la Macallan. Distileria din Speyside oferă două game de bază: Sherry Oak și Fine Oak. Sherry Oak are o serie de îmbutelieri de 10, 12, 18, 25 și 30 de ani vechime, toate finisate în butoaie de sherry. Din păcate, această gamă nu este importată oficial la noi în țară. Așa că ne vom îndrepta atenția asupra gamei Fine Oak. Macallan are în ofertă whisky-uri Fine Oak de 10, 12, 15, 17, 18, 21, 25 și 30 de ani vechime. Pe cel de 10 ani l-am recenzat acum ceva vreme, iar acum a venit vremea celui de 18 ani.
Încă de la prima aromă degajată din pahar, am știut că acest whisky nu ne va dezamăgi. Culoarea este oarecum palidă, un auriu foarte deschis. Corpolența este medie, iar ABV-ul acestui distilat este de 43% alcool. Macallan spune că a desăvârșit acest whisky prin învechirea lui în trei tipuri de butoaie: stejar european ce au găzduit în prealabil sherry, stejar american sherry și stejar american bourbon. Aceasta este combinația magică ce aduce acestui whisky un caracter extrem de complex. Culoarea este cea naturală, Macallan insistând că nu va folosi niciodată caramel pentru culoare. Să trecem la mirosit. Aromele degajate de pahar sunt florale, dulci, miere și un pic de ciocolată cu gust de portocale. Gustul este un pic aspru inițial, dar se deschide apoi într-o simfonie de arome dulci, ciocolată, miere, citrice, lemn de stejar și mirodenii înțepătoare. Finișul este lung și insistent, gustul ce rămâne multă vreme pe papile aduncându-mi aminte de coaja de portocală.
Pentru noi este cel mai bun single malt pe care l-am recenzat până acum, singul minus pe care putem reproșa fiind prețul prea piperat. Din partea Whiskypedia primește un scor de 94 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid 
Parfum: arome florale, dulci, miere, ciocolată cu gust de portocale
Gust: amărui, apoi arome dulci, miere, ciocolată, citrice, stejar și mirodenii înțepătoare
Coroplență: medie cu un finiș lung și insistent cu gust de coajă de portocală
PUNCTAJ : 94 puncte
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

One comment

  1. ma mir ca voi, “aripa sherry”din Whiskypedia,ati acordat o nota asa mare acestui Macallan “nesherryuit”
    pentru un sherry oak adevarat dati 100 din oficiu,ha ha haz
    slainte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>