THE RIGHT GLASS

THE RIGHT GLASS

Paharul din care bei un whisky sau un whiskey are o formă ce nu trebuie neglijată și care adesea aș putea spune că este importantă. Depinde în primul rând ce bei și ce îți propui în momentul în care vrei să-ți torni un whisky. S-ar putea să pară hilar, însă scopul pentru care te-ai apucat să bei un whisky poate determina forma paharului pe care trebuie să o alegi.
Un pahar de tipul tumbler este foarte potrivit dacă vrei să bei un malț pe care îl cunoști și cu care ești deja familiar. Oricum forma sa este foarte populară și a fost atât de des promovat în filme și în reclamele TV încât multă vreme am crezut poate cu toții că acesta este paharul oficial cu care ar trebui să consumăm whisky. Imaginea clișeu a omului de afaceri care vine acasă și îți pune dintr-o carafă de cristal două degete de whisky peste câteva cuburi de gheață într-un astfel de pahar este mult prea des întâlnită în iconografia fenomenului whisky de pretutindeni.

TUMBLER GLASS

Tumbler-ul este la fel de bun dacă vrei să folosești un amestec de băuturi ce conține și whisky. Este paharul perfect dacă vrei să amesteci whisky cu multă gheață, cu apă și gheață, dar la fel de bine se poate folosi pentru a adăuga sifon, bere cu ghimbir, suc de mere sau cola. Chiar dacă în sufletul nostru mulți dintre noi nu suntem de acord cu astfel de practici ca cele enumerate anterior, trebuie să recunoaștem că fiecare bea whisky-ul așa cum îi place, iar un tumbler poate fi de mare folos. La fel de bine într-un tumbler se poate bea whisky neat sau whisky cu apă, iar de cele mai multe ori un tumbler se potrivește perfect cu un bourbon sau un american whiskey.

GLENCAIRN GLASS

Paharul de forma lalelei sau sniffter, mai cunoscut ca Glencairn, după numele producătorului Glencairn Cristal este mult mai indicat dacă deguști pentru prima dată un malț chiar dacă ai toate informațiile prealabil adunate. Forma de bulb în care se toarnă whisky-ul are legătură mai mult cu mirosul. Pentru a putea detecta mai bine parfumul unui whisky, acest pahar este mult mai recomandat. Vaporii aromatici se ridică și sunt astfel ghidați către nasul vostru către deschiderea mai îngustă a gurii paharului față de baza bombată.

RIEDEL SINGLE MALT WHISKY

Cei de la Glencairn au un în mod firesc concurență, este vorba despre paharul pentru degustat whisky al celor de la Riedel care folosind o variațiune pornită de la aceeași formă de lalea au creat un pahar cu proprietăți similare dar cu un desen ușor diferit. Noi folosim de ceva vreme acest Reidel Single Malt Whisky Glass la recenziile noastre.

CRISTAL NOSING COPITA

O altă alternativă la cele două exemple de mai sus este paharul cu aproape aceeași formă cu cea a celor de la Riedel, dar fără nici un fel de picior numit the canadian sau de asemenea renumitul Glencairn Scotch Whisky Copita Nosing pe care l-ți văzut adesea în posesia renumitului master blender Richard Paterson de la Whyte and Mackay și care este tot în formă de lalea, dar care are și un picior pentru a fi mult mai ușor folosit spre a exemplifica modalitățile de a mirosi un whisky.

CANADIAN GLASS

Pornind de la scopul pentru care vreți să beți un whisky, fie că e blend, single malt sau whiskey, alegerea corectă a paharului nu face decât să intensifice, să sporească ceea ce are să vă ofere acel whisky, pentru a vă putea bucura și mai mult de el.

FOTO: Ovidiu Tabacaru

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>