TULLAMORE DEW ORIGINAL

TULLAMORE DEW ORIGINAL

Avem în față noua sticlă de Tullamore Dew, un celebru blend whiskey irlandez. Tullamore Dew este cel mai mare concurent pentru Jameson și Bushmills, iar de curând a trecut printr-un upgrade de imagine. Sticla și eticheta au fost complet redesenate, abordând acum un aer mai modern și contemporan. Nu s-a renunțat la culoarea verde, clasică, de altfel, pentru whiskey-ul irlandez. Tullamore Dew face parte din portofoliul William Grant and Sons și este un whiskey de volum extrem de popular pe anumite piețe ca Cehia, Polonia, Bulgaria, Danemarca, Germania sau Suedia. În România, Tullamore Dew este importat de către Alexandrion Group România. Numele acestui whiskey nu este inspirat de roua dimineții, dew în limba engleză, ci de inițialele celui care a distilat pentru prima dată acest whiskey: Daniel Edmond Williams sau pe scurt D.E.W. El este cel care în 1829 distila pentru prima dată acest blend. Pentru că este un whiskey irlandez există câteva elemente care îl deosebesc de whisky-ul scoțian. În primul rând tripla distilare, procedeu specific irlandezilor, apoi adăugarea de orz crud adăugat celui malțificat în procesul de distilare. Blendul este format din pot still whiskey, grain whiskey și malt whiskey. Aromele sunt specifice whiskey-ului irlandez, nota metalică din aromă fiind trademark-ul Irlandei.
Dacă analizăm paharul în care am turnat o măsură generoasă de Tullamore Dew, descoperim în primul rând o corpolență destul de ușoară. Trecem apoi la mirosit și dăm de un parfum destul de alcoolizat cu note de banane coapte și acel iz metalic specific whiskey-urilor din Irlanda.  Dacă insistăm, mai descoperim arome de miere dulce, vanilie și cereale. Aromele sunt însă destul de ușoare. Gustăm și după mușcătura inițială a alcoolului descoperim un whiskey simplu cu note citrice, dar și cu un pic de caramel. Apoi apare aroma de coajă de lâmâie și mirodenii înțepătoare. Chiar foarte înțepătoare. Finișul este scurt și dulce. Este un whiskey prietenos cu buzunarul și care poate fi un apertiv excelent sau îl putem consuma la o petrecere cu prietenii. Se împacă excelent și cu gheața sau un pic de apă adăugată în pahar. O sticlă de Tullamore Dew costă aproximativ 70-75 lei.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Parfum: note metalice amestecate cu iz dulce de banane coapte, miere, vanilei și cereale;
Gust: puternic alcoolizat, note citrice, caramel, coajă de lămâie și mirodenii exagerat de înțepătoare;
Coroplență: ușoară cu un finiș scurt și dulce
PUNCTAJ : 80 puncte
 
 
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>