WHISKEY BOURBON FILTRAT PRIN CĂRBUNE DE ARȚAR

WHISKEY BOURBON FILTRAT PRIN CĂRBUNE DE ARȚAR

O știre tulburătoare răzbate din Nashville. Oamenii legii din Tennessee discută pe seama unei noi propuneri de lege prin care vor să definească distilatul din Tennessee ca fiind un bourbon whiskey filtrat obligatoriu prin cărbune de arțar înainte de a fi lăsat la maturat.
Whiskey-ul filtrat prin cărbune de arțar, procedeu cunoscut de altfel ca și Lincoln County Process este o practică aplicată de mai toate distileriile din statul Tennessee. De amintit este însă faptul că acest procedeu nu era și obligatoriu. Distileria locală Benjamin Prichard’s chiar se mândrea cu faptul că nu folosește acest procedeu.

GEORGE DICKEL BUTOAIE

Lobby-ul pentru această nouă lege a fost făcut bineînțeles de către Jack Daniel’s, care de ceva vreme tot încearcă să se separe de competitorii din Kentucky. După cum știm cu toți din campaniile deja celebre ale celor de la Brown Forman, Jack Daniel’s nu se numește bourbon cu toate că tocmai prin noua propunere de lege va căpăta exact caracteristicile unui whiskey bourbon.
Conform noii propuneri de lege, Tennesse va deveni o monocultură de whiskey, unde pentru a putea purta eticheta de produs local, va trebui obligatoriu ca distilatul să fie filtrat prin carbune de arțar.

Nu vor mai putea exista Tennessee corn whiskey, rye whiskey sau malt whiskey, ci doar bourbon filtrat.

Chiar dacă vecinii din statul Kentucky nu par prea afectați de această schimbare și nici de faptul că ei nu fac parte dintr-o categorie anume, mai apare o problemă legală cu vecinii canadieni. Canada definește Tennessee whiskey-ul ca fiind straight bourbon produs în statul cu același nume. Pe de-o parte noua lege nu cere ca whiskey-ul să mai fie învechit minim doi ani, iar pe de altă parte în Canada nu e stipulată obligativitatea filtrării prin carbune de arțar.
Se ivește astfel o situație hilară în care bourbon whiskey-ul nefiltrat din Tennessee se va putea vinde ca ”Tennessee Whiskey” în Canada pentru că e învechit minim doi ani datorită titulaturii straight bourbon, dar nu și în Statele Unite. Toate astea de dragul faptului că bourbon whiskey-ul filtrat prin carbune de arțar refuză să fie denumit bourbon.

BOURBON WHISKEY

 FOTO: bourbonblog.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>