WHITE HORSE BLENDED SCOTCH

WHITE HORSE BLENDED SCOTCH

White Horse a fost prima dată produs de către James Logan Mackie în 1861, pe vreme când încă deținea distileria Lagavulin. Numele a fost preluat de la unul din hotelurile preferate ale lui Mackie, Hanul ”Calul Bălan” din Edinburgh, iar logo-ul este o copie după signalistica birtului de lângă han. Cu toate acestea, este bine de știut că White Horse este un blend scotch medaliat, care a obținut numeroase premii de-a lungul timpului.
White Horse este un whisky compus din 40% amestecuri de single malt și 60% grain whisky. Malțul cheie folosit la producerea lui este un nume greu din zona whisky-ului cu note de fum: Lagavulin. Rețeta lui James Mackie include însă și alte distilate renumite: Caol Ila, Craigellachie, Glen Elgin, Linkwood și Talisker. Un alt fapt interesant de știut este că în anul 1924, White Horse este primul whisky ce a fost îmbuteliat având un dop de tablă care se înșurubează.
Sticla este foarte simplă, cu o etichetă vintage din care poți afla doar cantitatea de 70 cl și ABV-ul de 40%. În rest îmbutelierea este austeră ca să nu spun ieftină, chiar dacă pe ea descoperim un emboss cu renumitul cal bălan.
Culoarea este de un auriu puternic, iar corpolența plină, arcele de scurgere fiind foarte durabile pe pereții paharului. Parfumul este puternic și înțepător, dar și dulceag cu note de cereale, caramel și vanilie, urmate apoi de un val de note de pământ și fum de turbă. Gustul este surprinzător, inițial este dulceag, urmat de note de vanilie și evident fum și pământ. Finish-ul este scurt, vibrant probabil de la whisky-urile tinere din compoziție și cu note de iarbă, sare și evident turbă.
White Horse este un blend scotch cu un preț mic, l-am achiziționat pentru suma de 55 RON, nu are o declarare a vârstei și cred că cel mai bine se poate consuma într-un cadru informal dacă apreciați un whisky afumat. Totuși, chiar dacă este făcut din whisky distilat la Caol Ila, Lagavulin și Talisker, proporția de grain whisky estompează caracterul afumat la care ne-am fi așteptat.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu puternic
Parfum: puternic, înțepător, note de cereal, caramel, vanilie, pământ și turbă
Gust: surprinzător, dulceag, urmat de note de vanilie și evident fum și pământ
Corpolență: plină cu un finish scurt vibrant, cu note de iarbă, sare și turbă
PUNCTAJ : 81 puncte
WHITE HORSE BOTTLE
 
WHITE HORSE LABEL
 
WHITE HORSE DETALIU
 
WHITE HORSE PUNCTAJ

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

White Horse a fost prima dată produs de către James Logan Mackie în 1861, pe vreme când încă deținea distileria Lagavulin. Numele a fost preluat de la unul din hotelurile preferate ale lui Mackie, Hanul ”Calul Bălan” din Edinburgh, iar logo-ul este o copie după signalistica birtului de lângă han. Cu toate acestea, este bine ...

Review Overview

NOTA WHISKYPEDIA

SCOR TOTAL

User Rating: Be the first one !
81

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>