WOODFORD RESERVE – DISTILLER’S SELECT

WOODFORD RESERVE – DISTILLER’S SELECT

Iată că am ajuns și la momentul recenziei primului bourbon. Eu personal, sunt un mare fan al whiskey-ului american. Până la sticla de Woodford Reserve pe care o puteți admira în fotografii, preferatul meu era Maker’s Mark. Acum este pe locul doi. Pentru că Woodford Reserve este cel mai bun bourbon pe care l-am băut până acum.
Prezentarea este deosebită pentru un bourbon american. De obicei, sticlele americane sunt pătrate și au dopuri înșurubate de tablă sau plastic. Chiar și Maker’s Mark a renunțat la ceara clasică în favoarea plasticului pentru sigilarea dopului. Woodford Reserve transmite primul semnal prin dopul de lemn și plută vizibil. Nu există cutie, ci doar o sticlă simplă, plată, dar foarte elegantă. O etichetă mică în partea de jos a sticlei ne anunță că avem de-a face cu Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Sticla noastră face parte din lotul 84 și are numărul de serie 06582. Este un bourbon îmbuteliat la un ABV ceva mai scăzut față de alte bourboane. Woodford Reserve are 43.2% ABV. În mod normal, un bourbon are un ABV de 45 sau chiar 50%.
Woodford Reserve face parte din portofoliul Bown-Forman, compania mama a celebrului Jack Daniel’s. Este cea mai mică distilerie din Kentucky și operează în orășelul Versailles. Sticlele poartă și fostul nume al distileriei: Labrot&Graham. Distileria folosește trei alambicuri de cupru și metoda triplei distilări. Învechirea are loc în butoaie noi de stejar, manufacturate chiar de propria companie. Aceste butoaie dau culoarea specială de miere întunecată și aromele specifice de vanilie. Poate fi apreciat atât simplu, cât și cu puțină apă. Dar poate fi combinat și în diverse cocktailuri, sau poate fi băut cu gheață. Este unul dintre acele rar whiskey-uri pe care gheața îl scoate parcă și mai mult în evidență.
De la prima aromă am știut că am de-a face cu un bourbon de calitate. Nasul simte valuri de vanilie dulce printre care se amestecă arome fructate, mentă, mirodenii și un pic de piper. Woodford Reserve are poate cea mai bună aromă pe care am simițit-o până acum la un bourbon. Gustul este incredibil de fin. Poate și din cauza conținutului mai mic de alcool. Este totuși puternic, perfect echilibrat cu foarte multă vanilie în care se amestecă arome de tutun, fructe, marțipan și mirodenii. Este complex și gustos. Finișul este lung, gustul rămânând pe papile o perioadă considerabilă de timp. Gustul de piper, stejar și mirodenii iese la suprafață. Fără îndoială unul dintre cele mai bune bourboane din lume. Poate sta fără rușine lână orice whisky scoțian și chiar le întrece pe multe dintre ele. Obține un scor excelent de 94 de puncte din partea Whiskypedia.
În România, prețul pentru o sticlă de Woodford Reserve variază între 160 și 170 lei.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: miere închisă la culoare
Parfum: vanilie, fructe, mentă, mirodenii și piper
Gust: puternic, complex, foarte bine echilibrat, vanilie, tutun, fructe, marțipan, mirodenii
Coroplență: plină, finiș foarte lung cu arome de piper, stejar și mirodenii
PUNCTAJ : 94 puncte
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>