WORLD WHISKY DAY – TU CE SĂRBĂTOREȘTI?

WORLD WHISKY DAY – TU CE SĂRBĂTOREȘTI?

Totul a început cu cel mai mare scriitor despre whisky, cu un stil faimos, cunoștințe nelimitate și o personalitate ce l-a făcut cunoscut. Numele lui este același cu al regelui muzicii pop: Michael Jackson, o pură întâmplare sau poate un astfel de nume e predestinat succesului. S-a născut în data de 27 martie 1942 și a murit în 30 august 2007 în urma unui atac de cord. În ultimii zece ani din viață suferise de maladia Parkinson.

După moartea lui, mai toată lumea a fost de acord ca ziua lui de naștere să fie considerată International Whisky Day. Treburile s-au mișcat însă relativ prost și inițiativa a eșuat lamentabil. Totuși Ian Buxton a scris o lucrare despre Michael Jackson de pe urma căreia s-a adunat o sumă frumușică donată evident în scopuri caritabile pentru cercetarea bolii Parkinson. Asta s-a dorit să reprezinte data de 27 martie inițial.

IAN BUXTON

 Ian Buxton

În anul 2009, expertul olandez în whisky Hans Offringa a avut ideea de a onora personalitatea lui Michael Jackson prin celebrarea în data de 27 martie a International Whisky Day, eveniment care nu s-a mai repetat anul următor. World Whisky Day a fost proclamată de către studentul Blair Bowman în 2011 pentru aceeași dată din luna martie. Inițial, așa cum a declarat și pe propria pagină de FB el a ales propria zi de naștere, adică 21 martie. Abordarea e normală pentru un student de doar 20 de ani. Întreaga lume să bea un pahar de whisky de ziua ta, nu e rău de loc, așa că s-a născut un scenariu triplu: pasionații de whisky aveau cum să-și celebreze pasiunea, industria de whisky are un motiv să vândă mai mult, iar Blair face o afacere profitabilă. Așa s-au născut worldwhiskyday.com și internationalwhiskyday.com

HANS OFFRINGA

Hans Offringa

Deturnarea datei de 27 martie, dedicată sărbătoririi prin evenimente caritabile a memoriei lui Michael Jackson într-o afacere la scară globală a deranjat însă pe apropiații defunctului scriitor, oameni influenți în industrie. Astfel că în Scoția nu s-a întâmplat mare lucru, în afară de faptul că Richard Paterson a donat o sticlă de 30 de ani câștigătorului competiției foto World Whisky Day.

Ce s-a întâmplat cu marile brand-uri: Johnnie Walker, Chivas, Glenlivet, Macallan, Glenmorangie, Glenfiddich, Lagavulin, Talisker etc? Doar ei erau de fapt sărbătoriții. Nu s-au făcut degustări, brand ambasadorii nu au vorbit despre nimic, nu au fost evenimente la nici o distilerie. Ei ar fi avut forța să urnească întreaga comunitate mondială, însă nu au făcut-o. Se pare că oamenii dintr-o industrie tradițională încă își aduc aminte de Michael Jackson și au considerat o astfel de sărbătoare cu vădite accente mercantile, o întinare a memoriei scriitorului. Singurii care au profitat au fost barurile și restaurantele.

Whisky Def Guide

Între timp World Whisky Day s-a mutat pentru data de 18 februarie și apoi pentru data de 17 mai 2014. Fie că a fost pronită dintr-un hedonism exacerbat sau din izvorul bunelor intenții ale unui student din Aberdeen, inițiativa a degenerat într-un scandal ce a dus la decredibilizarea unui astfel de eveniment. Pornită și la case mari de la ideea de caritate, de strângere de fonduri și demersul acesta a eșuat așa că nu-mi rămâne decât ca în data de 27 martie să închin un pahar de whisky în cinstea celui care a fost marele scriitor Michael Jackson, iar restul de WWD sau IWD să le sărbătorească fiecare cum și când vrea.

 

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>