YAMAZAKI 12 YEARS OLD

YAMAZAKI 12 YEARS OLD

Prima experiență cu whisky-ul japonez am avut-o acum mai bine de doi ani de zile, iar prima sticlă care mi-a ieșit în cale a una identică cu cea pe care o recenzăm astăzi. Am fost inițial uimit că japonezii produc whisky, apoi m-am pus pe documentare. Percepeam Japonia ca producătoare de sake, nicidecum de whisky. Am aflat ulterior că japonezii sunt mari amatori de whisky și că au producători extrem de mari și de serioși. Iar distileriile lor produc un whisky extrem de bun. Astăzi, whisky-ul japonez este unul dintre preferatele mele. Este scump, dar merită fiecare bănuț. Nu trebuie să căutați whisky extrem de vechi, sortimentele de 12 ani de la Yamazaki, Hakushu sau Hibiki oferind extrem de multă calitate. Este un distilat făcut cu mult simț de răspundere și acest lucru se simte în fiecare picătură.
Yamazaki face parte din grupul Suntory, unul dintre cei mai mari producători de alcool din lume. Iar acest sortiment de 12 ani vechime, îmbuteliat la un ABV de 43% alcool este primul din lista lor de produse. Gama este completată de sortimente de 18 și 25 ani vechime. Prezentarea este simplă, dar elegantă. Sticla de 12 ani este protejată de o cutie de carton deschis la culoare ornat cu pictograma japoneză cu numele distileriei. Recipientul din interior este rotund, din sticlă fumurie, iar dopul este din plastic cu filet. Turnăm cu grijă în pahar și observăm o corpolență destul de plină și o culoare aurie extrem de plăcută similară cu cea a mierii. Aromele ce ne încântă nasul sunt complexe, dominate de note dulci și parfum de fructe coapte. Apoi vin valurile de vanilie și lemn și arome de banane coapte. Oricum, încântător. Papilele știu deja ce le așteaptă: vanilie, o dulceață plăcută și mirodenii de iarnă. Apoi note citrice, fructe tropicale și un pic de rom. Finișul este mediu și își lasă pe limbă arome fructate și gust de coajă de lămâie.
Yamazaki 12 Years Old este o sticlă care nu ar trebui să lipsească din cabinetul oricărui pasionat. Este un single malt de o calitate deosebită, o introducere perfectă în universul whiskyului japonez. O certifică și lunga listă de medalii și disticții primite de acest sortiment care se află pe piață încă din 1984. Noi am plătit pentru această sticlă 54.75 euro în foarte bine aprovizionatul magazin duty free din aeroportul Amsterdam Schipol. Pe piața românească, acest sortiment poate fi achiziționat pentru 330-360 lei. Yamazaki 12 Years Old primește din partea Whiskypedia un binemeritat scor de 91 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu
Corpolență: plină
Parfum: note dulci, vanilie, fructe coapte, banană
Gust: fin, mătăsos, vanilie, dulceață, mirodenii, citrice, fructe tropicale, rom
Finish: mediu, arome fructate, coajă de lămâie
PUNCTAJ : 91 puncte

 

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

Prima experiență cu whisky-ul japonez am avut-o acum mai bine de doi ani de zile, iar prima sticlă care mi-a ieșit în cale a una identică cu cea pe care o recenzăm astăzi. Am fost inițial uimit că japonezii produc whisky, apoi m-am pus pe documentare. Percepeam Japonia ca producătoare de sake, nicidecum de whisky. ...

Review Overview

NOTA WHISKYPEDIA - 91%

91%

SCOR TOTAL

User Rating: Be the first one !
91

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>